Irradia: Kirurgiska och medicinska lasrar
MID laserKirurgisiaKosmeettisiaMore on lasersAbout IrradiaEsitteetYhteysLinkitHome
 

Kirurgisia
CO2 laser
Holmium laser

In English
More on lasers
About Irradia
FAQ

Esiieet
Yhteys
Linkit

Indikaatiot

Irradian MID-laserilla avautuu maailma täynnä mahdollisuuksia. Lääketieteellisellä laserilla on erittäin monta indikaatiota. Tämä johtaa uusien asiakasluokkien avautumiseen, mikä johtaa liikevaihdon kasvuun.

Alempana mainitut indikaatiot eivät muodosta täydellistä luetteloa, vaan niitä voi pitää esimerkkinä siitä, milloin laserhoitoa kannatta kokeilla. Tämä luettelo on alun¬perin Svenska Laser-Medicinska Sällskapetin tekemä, ja on ote kirjelmästä "Laser som läker".

”Laser som läker” on pienikokoinen 32-sivuinen laserterapiaa käsittelevä kirjoitus. Se on tarkoitettu johdatukseksi laserterapiaan, ja se muodostuu kolmesta jaksosta. Ensimmäinen jakso on helppo ja kansantajuinen. Viimeinen jakso käsittelee mekanismeja ja on edistyneempi. Mekanismeista ja nykyisistä tutkimuksista kiinnostuneille suosittelemme kirjaa ja internetsivua www.prima-books.com.

Ruotsalaiset lasertutkijat Jan Tunér ja Lars Hode ovat julkaisseet uuden kirjan, jota me suosittelemme. Paina tästä niin pääset sisällysluetteloon.

Saadaksesi selityksen indikaatioista, vie hiiri indikaatiolle, joka sinua kiinnostaa. Selittävä teksti ilmesyy kuvan alapuolella.


text
  Acne
Acnea käsittellään parhaiten Indium- tai Aluminiumlaserilla. Sopiva annostus on 0,5 J per piste. Hoito on tosin symptoomihoitoa, mutta tulos voi kuitenkin olla erittäin hyvä.

Aftea
Aftea käsitellään parhaiten Indium- tai Aluminiumlaserilla. Annostus riippuu subjektiivisestä kivunlievitystehosta. Kun potilas kokee selvän helpotuksen, ollaan lähellä ”oikeata” annostusta. Muutama hoito on yleensä tarpeen, niin että potilas pysyy kivuttomana kunnes afte on hävinnyt.

Bakteerit ja virukset
Mikä on laservalon teho bakteereihin ja viruksiin? Vastaus on, että sekä bakteerien ja virusten kasvua viljelyssä voi laservalolla kiihdyttää. Tulehdus ei pahene laserhoidosta, vaan päinvastoin laser kiihdyttää parantamista, mikä johtuu siitä, että immuunivaste kiihtyy mikro-organismeja voimakkaammin. Laserhoito joutuu joskus yhdistämään antibioottihoitoon.

Lukato
Monen hammaslääketieteellisen toimenpiteen yhteydessä on erittäin tärkeää saavuttaa luukudoksen uudistuminen. Hoito Gallium-laserilla on tässä arvokas täydennys.

Säärihaavat - haavainhoito
Säärihaavat ja painehaavat ovat sopivia indikaatioita Indium- tai Aluminiumlaserille. Haavojen parantumisen lisäksi saavutetaan yleensä olennainen kivunlievitys. Laser on aina täydentävä menetelmä: perinteinen puhdistus ja sidonta on suoritettava. Aloita hoitamalla haavan ympäristö ihokontaktilla ja anna 1 J/cm2. Sen jälkeen pyyhkäistään avoimen haavan yli niukan cm etäisyydellä ja annetaan 0,2 J/cm2. Käsittele joka toinen päivä ja arvioi parantumisen edistystä. Jos ei minkäänlaista parannusta tapahdu, nosta annostus 50 %.

Poskion telotulehdus
Laseria annetaan nenää pitkin rustoon asti, 2 J/cm2. Yhtä paljon annetaan suun sisälle sinuksen pohjalle, pariin kohtaan. Sinusaukkoa, nenän sisällä, voi myös hyvin valottaa. Tämä hoito vaikuttaa turvotusta vähentävänä ja hengitys kulkee helpommin. Hoito tehoaa paremmin akuuttiin sinuiittiin kuin krooniseen. Akupunktiopisteitä voi myös käyttää. Kaikkia kolmea lasertyyppiä voi käyttää.

Vyöruusu (herpes zoster)
Norjalaisten ja tanskalaisten nimitys vyöruusulle on ”helveteseld”, mikä tarkoittaa ”helvetin tulta”. Vyöruusu voi nimittäin ilmestyä mihin vain, ei pelkästään vartalolle. Se voi esimerkiksi iskeä trigeminushermoon. Indium- tai Aluminiumlaserilla on paras teho zosterhyökkäykseen, mutta postherpeettiseen kipuun voidaan myös vaikuttaa, ja silloin useimmiten Gallium- tai Aluminiumlaserilla on paras vaikutus. Hoitosarja lyhentää huomattavasti potilaan kärsimystä. (51-58).

Karpaalitunnelisyndrooma
on erittäin tavallinen oire henkilöillä, joilla on yksitoikkoisia työtehtäviä, esim. autoilijoilla, ja sitä voidaan menestyksellä hoitaa Galliumlaserilla. Katso myös urheiluvammat.

Luunmurtumat
Luunmurtumia hoidetaan Galliumlaserilla (700 Hz) paikallisesti murtumakohdalla joka kolmas päivä 1 – 2 viikon ajan.

Norjalaisten ja tanskalaisten nimitys vyöruusulle on ”helveteseld”, mikä tarkoittaa ”helvetin tulta”. Vyöruusu voi nimittäin ilmestyä mihin vain, ei pelkästään vartalolle. Se voi esimerkiksi iskeä trigeminushermoon. Indium- tai Aluminiumlaserilla on paras teho zosterhyökkäykseen, mutta postherpeettiseen kipuun voidaan myös vaikuttaa, ja silloin useimmiten Gallium- tai Aluminiumlaserilla on paras vaikutus. Hoitosarja lyhentää huomattavasti potilaan kärsimystä. (51-58)

Urheilo - ja rasitusvammat
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tavallinen urheiluvamma paranee noin puolessa ajassa, jos paranemista kiihdytetään laserin avulla. On otettava huomioon, Huomioitavaa on, että loukkaantuneen alueen subjektiivisten ongelmien hävitessä, urheilija palaa harjoituksiin. On oleellisen tärkeätä, että loukkaantunut alue saa levätä, ja että harjoituksiin palataan vähittäin. Tyypillisiä ammattivaurioita ovat tenniskyynärpää ja niska- ja hartiasärky. Hoida paikallisesti Galliumlaserilla. Tennis- tai golfkyynärpää voi usein olla väärä diagnoosi – kyseessä saattaa olla puristuksissa oleva hermo (katso karpaalitunnelisyndrooma), eikä tällöin epicondylin käsittely auta. Aluetta pitää hoitaa viidennen ja kuudennen niskanikaman kohdalla Galliumlaserilla. Anna 2-3 J esimerkiksi 700 Hz. Jännetulehdusten hoitoon, esim. akillestendiniittiin, valitaan mielellään Aluminiumlaser yhdistettynä Galliumlaserin kanssa. Artroosit hoidetaan Galliumlaserilla (5000 Hz). Näissä hoidoissa on tavallista, että hoidon jälkeen esiintyy kipureaktio.

Hermovauriot
Vaurioituneet hermot paranevat hitaasti. Tässä Indiumlaser on selkeästi paras valinta. Merkki siitä, että laser on tehonnut, on potilaan kokema epämääräinen levottomuustunne hoidetulla aluella.

Reumatismi
Laserhoito ei pysty parantamaan reumaa, mutta pysyy useimmiten lievittämään oireita. Kivunlievityksen ohella voi saavuttaa paremman liikkuvuuden ja vähäisemmän turvotuksen. Krooniset tilat reagoivat usein laserhoitoon lisääntyneellä kivulla ja sen takia on hyvä aloittaa hoito alhaisella teholla. Mahdollisesta jälkikivusta on hyvä mainita potilaalle ja myös että sen mahdollinen ilmestyminen ei edellytä hoidon lopettamista.

Kipu
Laserhoito voi vaikuttaa erilaisiin kiputiloihin. Laserhoidossa on myönteistä, että kivunlievitystä monessa tapauksessa voi esiintyä jopa hoidon aikana. Hammaskaula ei enää vihlo, säärihaava ei enää ole kipeä, herpesrakkula ei enää häiritse, leukalukko helpottuu. Vaaditaan kuitenkin melko korkeita annostuksia välittömän tehon saavuttamiseksi akuutteissa kiputiloissa. Esim. alveoliitti voi vaatia jopa 10 J:n tehon Galliumlaserilla kivun lievittämiseksi. Pienempi kipu, esim. herpesrakkula, painehaava tai hammaskaula, voi vaatia 1-3 J kivun poistamiseksi. On syytä todeta, että korkeimmat annostukset, joita tarvitaan voimakkaiden kiputilojen lievittämsieksi, samalla vaikuttavat siten, että biostimuloiva alue yliannostuu, mistä seuraa hitaampi paraneminen. Tässä valinta on helppo: kipu on ensisijainen. (1-6)

Turvotukset, purkautumat
Laserhoito on tehokas turvotuksen poistoon, mikä perustuu imusuonten laajentumiseen ja verisuonten permeabiliteetin vähenemiseen. Korkeita annostuksia vaaditaan, jos turvotus jo on olemassa, 10-15 J/sm2 ei ole epätavallista. Laserhoidolla on myös uudistava vaikutus sekä imusuoniin että verisuoniin.

Laserbehandling ges som ett komplement till konventionell behandling och påskyndar då läkningen. Den postoperativa smärtan reduceras.

Tendiniit
Tendiniittejä ja tenalgioita on erittäin kiitollisia hoitaa laserilla. Näitä voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa. Akuutit tendiniitit ovat paljon helppohoitoisempia kuin krooniset. Aluminium- ja Galliumlaser antavat parhaimmat tulokset.

Tinnitus
Tinnityksen syy on kiistanalainen. On kuitenkin selkeästi todettu, että monella tinnityksesta kärsivällä henkilöllä on jännityksiä leuka- ja niskalihaksissa. Kun näitä jännityksiä hoidetaan, oireet voivat häipyä. Jännitykset voivat aiheutua purentavirheistä, ja hammaslääkäri voi tällöin säätää purentaa ja ehkä asentaa purentakiskon. Laserin on todettu olevan erittäin arvokas täydennyshoito näissä tapauksissa, kivunlievityksenä ja rentouttavana. Tinnitys voi saada alkunsa akustisesta shokista, esim. rockkonserteista ja kotitekoisista pommeista. Näissä tapauksissa annetaan laserhoitoa niin, että laservalo tähdätään korvakäytävään, jolloin sisäkorvan solut stimuloituvat. Erityisesti nuoret ihmiset, joilla on tuoreat vammat, reagoivat hyvin laserhoitoon. Vanhempia ihmisiä, joilla on krooninen tinnitys, voidaan myös hoitaa, mutta tulokset ovat vaihtelevia. Lisää tietoa tinnityksen laserhoidosta löytyy sivulla, www.laser.nu/tlc.
 
     
     

Irradia Finland • Phone +35 8500-782799 • Mail info@irradia.fi • Ola Westmanin puistotie 4 a • 10210 Inkoo • Suomi • ContactSitemap

MID-kliniikka